May 29, 2011

::Asam Pedas Utara::

Assalammualaikum.

Haii everyone. Harinie terasa nak buat entry pasal masak. Sebagai preparation untuk get married. Eceehhh tak habes-habes kawen!! Padahal tak pandai masak pun. Wing wing wing~

Jom maen masak-masak! Idea campuran from berbagai-bagai resepi dari kakak-kakak dan I combinekan sekali resepi diorang menjadi satu. Senang dan mudah.

Ape kite nak masak nih??

::Asam Pedas Utara::

3 ekor ikan kembung/ikan ape-ape pun tak kesah
7 batang cili kering - direbus dahulu
4 ulas bawang merah
Sebatang timun/beberapa batang kacang bendi
1/2 cubit belacan
1 sudu teh rempah kari ikan
1 batang serai
1 batang bunga kantan - dibelah tengah
Asam jawa
Garam

Cara menyediakan:

1- Kisar bawang merah, belacan, cili kering dan rempah.
2- Masukkan sedikit garam..kalau perlu any perasa/ajinomoto pun boley masukkan.
3- Perah sedikit air asam jawa dan masukkan jugak serai dan bunga kantan.
4- Biar sehingga mendidih dan masak, kemudian masukkan timun.
5- Pastikan timun sudah empuk dan masukkan ikan.
6- Tunggu sehingga 5 minit dan siap untuk di hidang.



Apa yang dimasak bila ikhlas dari hati, tentu sekali rasanya lebih bererti!

Photobucket

No comments:

Post a Comment

Lots of Love for your comments. Thanx!