"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikan itu ialah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu,kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu
kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindungan Mu.Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah,jika sukar
mudahkanlah,jika ia (dari yang) haram maka sucikanlah,jika masih jauh dekatkanlah,berkat waktu Dhuha,Keagungan, Keindahan, Kekuatan dan Kekuasaan Mu,
limpahkanlah kepada hamba-hamba Mu yang saleh. Amin

March 4, 2011

Ouchhh. My BFF being my BF?


Entry kali nih cukup berat..dan sangat berat...macam dah dapat satu tanggungjawab yg berat dan beban pastu kena setelkan dalam masa yang singkat..tak pun rasa macam dah jadi seorang pemimpin dan mesti penuhi kebajikan rakyat seperti mana janji-janji yang ditaburkan sebelum menang satu-satu undi tuh. Dasat tak?

Bole ke BFF jadi BF?
(bukan untuk sejantina!! and andaikan korang gurl untuk sape yg jantinanye lelaki yaaa!)


Dalam kepala nih sebenarnye kosong. Tak tawu pun jawapannya. Tapi try my best jgk nak jawab. Actually I got this question pun after borak-borak kosong dengan sowang pakcik nih. N secara tak sengaja sy telah menyusahkan diri untuk menjawab soklan yg sy create sendiri. Rasa mcm kena belasah dek ramai owang sb 'Kau yang bikin masalah, so pandai-pandaila kau setelkan. Ak tak suruh pon'. Pak incik tuh pun mst tgh ketawa terguling-guling skang nih..Aaarrrgghhhh kejamnye!!

Hmmm...apa pendapat korang n ape korang akan buat bila sowang lelaki tuh a.k.a best fwen forever korang datang dan cakap "Aku suka kau. Bole aku lamar kau jadi teman istimewa/awek/mak incik aku?" Konon-kononnya macam sowang prince charming datang melamar seorang puteri raja la. So, nak say YES o NO? Yg surenye korang mesti melopong mulut dan biarkan jerk lalat masuk dalam mulut tuh sb terlalu terkejut. Agak-agak bule dapat sakit leukimia tak sb soklan nih?? Hahaha.

Sebenarnye sy sendiri tak pasti, tp I get some experience from that. So, kat sini sy nak say, for me it is not wrong to fall in lurve wit ur bes fwen, but di sebalik tuh ada pros dan cons masing-masing. Engat senang ke nak bercintan dengan seorang lelaki yang kita dah anggap kawan sehidup semati kita?

Kalau nak cakap dari segi prosnyerr  (ecehhh 'kapel' pun ade kebaikan ke?)

Saling memahami
Kononnye macamnie la, korang kenal die dr sekola n masuk U pun tempat yg sama. Korang nih memang kawan baek gle-gle la, then  tbe-tbe masuk U baru start bercinta. Time skola dulu die may be malu nak cakap, almaklumlah belum gentleman lagi. So, die dah kenal korang pnye perangai dari zaman kanak-kanak n zaman noty lagi. Opcoz la kalo korang nak wat perangai gampang pun tak pe depan die,die bole terima! Kalau tak kenapa die nakkan korang tbe-tbe kan, kan , kan?

Mesra alam dengan kaum kerabat
Faham tak maksud nih? Ok, lets say la korang nih kawan baek dr zaman kanak-kanak riang mase tadika tuh lagi. Then masuk umo remaja korang stay forever lagi, pastuh selalu je g leypak uma die wat kije-kije sekola yang tak penah-penah habes tuh. So, dr situ korang mesti kenal mak bapak die n adek-beradek die, dan mungkin jgk sekali dengan sepupu-sepupu die yg jauh tu pun korang bole termesra lak. Dowang plak mmg suke sangat dengan korang. Tbe-tbe plak ade jodoh, for sure la mak bapak die n mak bapak korang awai-awai lagi dah senyum tanda restu! dan paling best kalau korang tak pandai masak pun takpe. Hehe.

Mungkin bole sampai naek pelamin
Ha.....yang nih saya tak berani konpem la sgt. Jodoh kan sume d tangan Tuhan, if DIA mmg dah tetapkan korang sejak azali lagi dengan si Mat, si Abu dan di si ape-ape jerk, means korang pegi mana-mana pun ttp akan jd hak milik die tuh jgk satu hari nt. Tp berdasarkan research dan pandangan mata kita yg selalu menipu nih, kebiasaannya yg dah kenal lama selalunya bercinta sampai ke jinjang pelamin. Sb ape? Sb dowang tak hipokrit. Dowang awal-awal lagi dah tawu perangai si Ayu dan Ayu nih macamane, dan si Ayu nih plak takde nak berpura-pura or belakon depan kawan baek die dulu-dulu. Bila bercinta taderk masalah bab sesi kutuk mengutuk bila dah busan tak tertanggung. Contohnya macamnie, 'perasaan sy kat awk  mcm dulu dah hilang sb sy engat dulu awak baek dan alim orangnye, tp rupenye lagi terok dari sy'..sedeykan bile dapat ayat mcm tuh??? Experience on it!!  T________T

Lagi..hmmm....taderk idea dah!! kalau korang ade, share la lagi!!

Ok, now sy nak pegi kepada cons plak~

Keliru dengan perasaan sebenar
Kalau nak dipendekkan ceritanya, korang dan si Ali nih kawan baek sgt, tbe-tbe one day tue, bole plak si Ali nih bgtaw die sukakan korang dah lama dah, tp malu nak cakap takot korang tak accept jerk. Adeiii..tyme nie korang mesti merungut, "alahaiiii...bala apa plak yg datang kat aku nih" haha..nak cakap YES rasa macam sebenarnye korang sayang dan suka as a fwen jer, nak cakap NO plak rasa macam tak sanggup nak hiris n toreh hati n perasaan kawan baek sendiri. Dahla tyme kte susa, menanges, tak makan sume kita mengadu ke die, tp tbe-tbe nak buat die sedey dgn jawapan kte tuh. So, korang akan konpius sampai mati! Erkkkkkkk. N kalau de gurl tuh accept tp die sbnarnye tak anggap si mamat tuh lebey dari kawan pun, one day die akan rase die dah tak bule pegi dengan hanya perasaan 'kasihan' untuk bercinta! N die merana kerana tak tawu nak cakap n nak eja,"I want to clash!!" Its true and fact~

Malu nak romantik
Haha. Gedik gler bab nih! Korang tak pelik ke nak romantik-romantik dengan kawan baek korang yg dulunya korang cakap lebey kurang jerk n sume ayat-ayat tak bertapis korang dah keluarkan depan die. Tup-tup je taderk angin, hujan dan paling teruk ribut, korang bercintan dengan die. Dulu korang men belasah jerk cakap dengan dia 'Wei syial, aku lapar r. Teman aku makan dowh..asek membuta je ko nih' Tiba-tiba nak tak nak terpaksa jadi romantis gurl pulak, 'Abang, sayang rindu abang'. Agaknya anak tekak nak terkeluar kalau tbe-tbe buley cakap mcm tuh. N kalau bole pun, msti korang akan amek mase yg agak lama la if compare dengan kapel-kapel yg laen tuh..haha..

Musuh untuk selamanya
Yg nih saya rase sume owang dah tawu kan? Niela risiko terbesarnye kalau bercinta dengan BFF sendiri. Kalau BFF korang n korang sendiri jenis yang mudah memaafkan n senang nak terima, mmg sy salute u all laa!! Katakanlah after 3 months la paling minimum korang kapel, tiba-tiba mendung la pulak. Kilat sabung menyabung, then u all terputus d tengah highway Utara Selatan tuh, mao nanges air mata darah. Yelahh, korang dah hilang seorang lelaki yg korang sayang sebagai BF n seorang laki yang penah korang sayang sebagai 'SAHABAT'. Korang bukan hilang satu tp dua sekali. Dan paling penting bukan senang nak dapat seorang kawan baek taw. So, before nak terima any proposal, check it out either its fullfil ur objection or not~

Nak tambah sumthin? Just click here: Jangan cakap kamu jatuh hati sama saya!!

Rasanya dah panjang lebar saya menaip. Idea banyak tp penat pulak nak cerita satu persatu. Hehe. As a conclusionnye, sy tak menyokong antara bole atau tak bercinta dengan sahabat baek. Sume ade life masing-masing cume journeynye yang berbeza. Saya sendiri dah berpengalaman suatu waktu dulu n juz learns from that. Pape pun when we do sumthin, dunt look what u will get from that, but think the effect from that for your future life k!! Sb hidup bukan sehari dua..tp selagi nyawa di kandung badan, selagi itulah kita berpijak d bumi nih.....

Kalau ade nak tambah or tolak, juz leave ur comment below.
I'll accept any critics. Terima advise dr seorang lecturer sy,"kalau taderk kritikan lgsung mean kite terlalu sempurna padahal hakikatnye tak kan?"

Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal..^_^
Ok, pak incik, saya dah jawab dan dah kotakan janji sy. Amacam? Takde habuan ke?? Nasi goreng ayam pun bole kan??




Tengah pikir baek buruk kalau pegi wedding ex-bf sendiri.
Photobucket

No comments:

Post a Comment

Lots of Love for your comments. Thanx!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...