"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikan itu ialah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu,kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu
kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindungan Mu.Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah,jika sukar
mudahkanlah,jika ia (dari yang) haram maka sucikanlah,jika masih jauh dekatkanlah,berkat waktu Dhuha,Keagungan, Keindahan, Kekuatan dan Kekuasaan Mu,
limpahkanlah kepada hamba-hamba Mu yang saleh. Amin

March 18, 2011

Confident kah aku?

Di sebabkan cik puan datin khadijah kte dah komen pasal Hikayat Merong Mahawangsa, so sy tanak la lagi wat entry tuh. Ktorang pegi sama-sama n I think komen die tue sgt membina. Tanak tokok tambah dah. Terbaekkkkk cik kd kte!!! Pape pun, Yusry, n KRU gengs, u'r de best!!! cte yg sgt menarik n susa nak jmpak utk filem tempatan nih~

Ini adalah buktinye..kehkehkeh.


Okeh, berbalik kepada topik asal.

Korang rasa korang nih sbnarnye confident tak? Sokmo cakap 'YES, IM CONFIDENT' pnye! Sape nak mengaku die tak confident rite?

Mr. Google nak kte confident macam nie. Tp npe cumel gle kucing nih??

Korang nak tawu kenapa tuan hamba tbe-tbe bercakap soal confident nih? Alkisahnya, td hamba ke satu tmpt yg sgt indah, salah 1 department yg ade kat Shah Alam nih. Nama n tempat terpaksa d privatekan, tak baek buruk-burukkan org taw! Hikhik. Bukan terengen sgt nak ke sana, tp sb tugas yg terpaksa hamba setelkan kalau nak blah dengan jayanya dari universiti terbaek nie. Ikot hati..'Arghhhhh tensennye kne paksa rela wat kije-kije macam nie'..tapi sapelah hamba kepada tuan hamba kan? Kalau tak buat sape nak kasi kte skroll idaman kalbu utk titik peluh yang menitis selama 2 setengah taun tuh.

T__________T

Mase kat opis tuh, hamba dengan confidentnye ingin menunjukkan hamba confident tp tak menjadi akhirnya. Last-last terpaksa bukak telinga letak kat sebelah sb ade ceramah sket, kononnye hamba nie taderk confident laa..taderk skill nak communicate la...bla..bla..bla... .ikot hati nak je blah dr situ ikot tingkap yg ade kat bilik tuh, tp sb tinggi sgt je. Kang mati sia-sia la plak. Lagipun takot jgk, gayat! Hehe. Naseb maseh engat Allah. Alhamdulillah.

Tapi agak sedey la jgk sb 1st perception, beliau dah menilai sy mcm tuh. Sebenarnye mana bole kan, n tak elokla mcm tu, sb sy respect sgt diorang So di sebabkan tuh la sy jage adab sopan cket. Bawak tatasusila Melayu. Tapi diorang nampak macam sy takot-takot pulak. Haishhhh nak je sy cakap, "Tuan, Puan, ini tempat kalian, takkan nak sy tunjuk tembelang kat sini kot?' Tunggu la 3 4 kali sy ke sana, barula tak segan! Tak pun, nak je cakap mcmnie, "Elehhhh awak dulu pun macam sy jgk, pernah jgk jadi student kan? Sb dah awak berpengalaman je awk confident, trus belagak nak buli sy yeee!" Ehh ehhh, ayat macam dah kurang ajo nih. Tak bole, tak bole! Kena ada budi bahasa anak melayu.

Then sesampainye hamba d rumah, hamba berpk semula, tak confident sgt ke hamba nih? Beliau dr department tuh cakap hamba nie neves la..pelik benor, sb hamba taderk sebarang perasaan neves la pulak, cuma rase panas sket sb taderk aircond dalam bilik beliau. Haha. So, setelah berhempas pulas pk, hamba dapat taw, ini cuma perangkap psycho jer...cisssss tak pe! Never mind. Sy open minded larrr...nak kritik mende pun tak kesah, tapi jangan banyak sgt, sekali sekala mao pujian melangit jgk! Agaknye diorang jelez kot sb diorang tak dapat peluang macam nie. Ayat memujuk hati. Hehe.

Never say Never bak kata Justin Bieber. Even after sy balek dari situ, ade rase giv up and down sket, tp skrang bila dah pk +ve, sy nampak kritikan tuh dr segi +ve. May be jgk sy perasan kononnye sy nih confident sgt, out spoken, good communication skill n so on, tp orang yg melihat kita tuh yg berhak menilai kita. Diorang nampak kelemahan kita. Okeh, takpe. I need more improvement!! Sy takkan giv up la, sape nak tolong sy selain diri sy kan?



Okeh, guys. Kalau korang pun same situation macam sy, dunt let urself to giv up. Dunt punish urself! Make it as challenge!! They not know what we know actually..In whatever situation, juz think positive yeah~

Sedang membaca ini, mari join: self_confidence_tips

Sesi memujuk hati dah berjaya setelah seharian berkurung.
Photobucket

2 comments:

  1. 1st impression really important ok.
    nnt i komen pjg lebar kat belog i.hehe.

    tp tak nak la janji.

    ReplyDelete

Lots of Love for your comments. Thanx!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...