"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikan itu ialah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu,kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu
kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindungan Mu.Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah,jika sukar
mudahkanlah,jika ia (dari yang) haram maka sucikanlah,jika masih jauh dekatkanlah,berkat waktu Dhuha,Keagungan, Keindahan, Kekuatan dan Kekuasaan Mu,
limpahkanlah kepada hamba-hamba Mu yang saleh. Amin

May 15, 2011

Alkisahnya membuat cik roomate menjadi bengang!!

Assalamualaikum..

Harinie terasa nak mengumpat dalam belog nie pulak. Nak cerita pasal seorang minah kerek nih. Memang tak baek, berdosa tp nak jgk buat. Huhh manusia!

Erk! Tanak tanak, tanak buat dosa!!

Okei okei, jom pakat-pakat jauhi dosa kecik, dosa besar....pendek kata asal je bende tuh berdosa, terus say NO!!

Disebabkan tak nak buat dosa, n mmg kena jauhkan diri dari buat dosa pun, so ayat-ayat kat bawah nih terpaksalah di tapiskan dari terjerumus ke arah pengumpatan yaa..berdosa! Okaiy, straight to the point, misalnye lah kan, korang sgt unlucky, bernaseb malang mendapat seorang rumate yg agak &*%442%@! haha.. paham-paham jelah, ape korang patut buat ek?


Ehh bukan muvie the roomate taw!!

Okeh, kat sini sy nak list bucket ape yg patut korang buat bila rumate korang tuh kategori memualkan anak tekak korang jer..a.k.a condition korang dengan die agak tak berapa nak serunuk. Mari kita roll cerita di bawah~

1. Pertama, di sebabkan korang dengan die mungkin dah tak bertegur sape, n korang pun tak tawu ape salah korang dgn die, padahal before nih korang layan dia macam anak raja n segala bagai, tp last-last rumate korang tuh nak jgk carik-carik pasal dengan korang, so korang firstly mesti la buat bodo je dengan die. Engat! jangan try-try carik pasal lagi, ignore je kewujudan die dalam bilik tuh even korang rasa nak conteng-conteng je muka masa die tidor! Kalau buley nak je tulih kat situ, "Weii ko nie datang dari planet mane ea??"  Nak dia sedar, bila dia bangun die tawu rupanya dia salah mendarat planet..bukan dari planet bumi yang hidup aman, no fighting.. Ehh ehh sabar.

2. Nak lagi best, sebelum die masuk bilik, korang buatlah kije korang kat tengah-tengah laluan bilik korang tuh. Make sure barang-barang korang bersepah n memonopoli keseluruhan bilik tuh. Bila die smpai je bilik, opcoz die rase asal semak sgt nih..nak lalu kiri kanan kan pun mesti xcident dengan barang-barang korang yang berterabur tuh..kalau die tersepak brg korang, korang buat derk je, jangan alihkan...tmbhkan lagi barang-barang korang yg besar-besar gedabak tuh...n kalau die terlanggar kaki korang ke, korang biarla sampai die tersungkur. Bile die dah bengang, misi korang kire dah berjaya la tuh. Tambah-tambah bila die tunjuk muka bengis n terus amek barang blah dari bilik tuh..haha

3. Kalau korang kaki karok kuat-kuat lagi serunuk taw! Ape kate korang pakai earphone korang yg soundnye bombastik mcm sound kat pub tuh, korang bukak lagu yg korang suke n boleh hafal lirik sampai habes, korang melalak la kuat-kuat. Suara sumbang or kera sumbang tuh lantak jerk. Make sure korang pnyer sound tuh maximum so that korang bole enjoy gler-gler. Tips nih paling berkesan bila rumate korang tuh tengah sibuk dengan test or exam..kahkahkah...korang mesti gembira bila korang baru je nak melalak lagu yang ketiga, aleh-aleh die dah tak de kat bilik. Rupe-rupenye die dah bwk buku n meja pegi studi kat tempat laen. Ohh sgt kasihan, tp aku peduli ape!!

4. Okeh, then korang bawakla kawan-kawan korang datang. Korang borak kuat-kuat dalam bilik tuh bile rumate kesayangan korang ade. Lagi ramai lagi bagus. Korang buatla bising n ketawa sampai kaki terhentak-hentak kat lantai tuh. Kasi gegar cket, biar die takot! Dan mesti berterusan dan selalu di amalkan. Kalau cik rumate tegor ke, korang buat macam tak dengar je, ignorekan. Seminggu dua nt korang rase bahagia sgt bila die dah angkut barang-barang die tak balik bilik sehingga satu semester!!

5. Mase die tidor, korang bukak radio kuat-kuat. Ataupun korang tengok muvie yg bnyk stunt action, pastuh korang bukak volume kuat-kuat. Kalau die mmg jenis mudah tersedar, korang tak payahla susa-susa kuatkan volume tuh. Slow volume pon opcoznye die tak buley tidor. Tyme tuh korang berlakon la cket kononnye tengah baiki earphone/headphone korang seolah-olah macam dah rosak n tak bule pakai..nt die akan lari pnye ke bilik sebelah sbb nak tumpang tidor...haha haha haha.

6. Kalaulah tibe-tibe die balas balek ape yang korang dah buat kat die, korang jangan gelabah! Korang balas balek kaw-kaw pnyer. Misalnye tyme korang tidor die sengaje bergayut dengan boipren die kuat-kuat, n korang mesti takkan dapat tidor punye, rase macam nak amek handset cik rumate tuh lempar kat luar tingkap or pijak-pijak sampai hancuss, ops ops garang sokmo, so pe kate korang ambikla handset korang tuh, korang kol boipren korang or sape-sape jer yang ngam gler dengan korang, korang set loudspeaker, n korang borak la sampai die dah berhenti bergayut. Tp make sure dulu kredit korang tuh penuh, kalau tak nt korang yang malu. Bile die dah berhenti, korang pun kene stop n sambung tidor. Tyme tuh may be telinga cik rumate tuh dah berasap-asap n rambut die dah jd macam terkena shot karen sb terlebey geram. Kah kah kah.

N lg satu, kalau die jenis kaki bebal, selak kertas pun berbunyi bagai, amek sebatang pen pun macam amek seratus batang pen, kononnya nak tunjuk tanda tak puas hati kat korang, korang jangan berdiam diri je. Korang tiru la gaya die tp korang buat lebih terok lagi dari die..bile die tarek kerusi kuat-kuat, jatuhkan barang sampai berbunyi kat satu blok tuh, korang mesti hangen gler kan..korang try buat macam die jgk tp lebih dasat lagi, amek kerusi baling sampai tergolek-golek, kalau tulih sumthin kat kertas biar kasi sampai keluar bunyi yeee..

7. Last sekali, bile korang dah habes satu semester n hari last korang nak blah dari bilik tuh, korang tulis sepucuk notes macam nih, make sure tyme tuh die takde...korang amek sehelai ketas n sebatang pen marker kaler merah yaaa!!! Ayatnye macam nih, kalau nak tambah lagi boley jerr...hehe

  "Wahai cik rumate kesayangan, terima kasih kerana kamulah rumate sy yang paling sy sayangi dan baik hati sepanjang pengalaman sy mendapat rumate. Maap kerana kite terpaksa berpisah, tp ade aku kesah?? Get lost la kau!!"

Dari,
Yang merana sb dapat rumate siot mcm ko
tak hengen dah aku nak berumatekan ko,
                              - A I S Y -


Okei dah setel! Kalau rase nak tambah lagi aksi yang memberangsangkan silalah yea. Sebarang kejadian yang tidak diingini bukan atas tanggungjawab penulis. Hikhikhik.

-Incik google-

Ehh korang, tak payahla tiru tips-tips nih. Tak baik taw. Lagi okei kalau kite bermaafan kan...tapi ini yang sy buat, eh tak semua la, bile sy tak tawu kenapa cik rumate sy tibe-tibe mencuka mukanya tuh di depan sy. Pelik, tp sgt geram, kalau tak puas hati kat mane-mane better terus terang as a rumate kan...ini tengah elok-elok bersembang, layan baek-baek sb nak puaskan hati die, tup-tup esoknye diam n muka dah macam kerang busuk jer...weii ko ape hal?? Dari tgh takde mud nak bergaduh terus rase nak revenge giler..adusssss bikin susa ini olang kan~

Kadang-kadang kita taknak membenci orang, tp orang yang membuatkan kita membenci mereka. Kenapa yaa?


 
Tak susah pun nak jadi roomate yang bahagia macam nih.


Salah silap harap diampunkan!
Ok, bai!!

Photobucket

No comments:

Post a Comment

Lots of Love for your comments. Thanx!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...