"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikan itu ialah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu,kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu
kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindungan Mu.Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah,jika sukar
mudahkanlah,jika ia (dari yang) haram maka sucikanlah,jika masih jauh dekatkanlah,berkat waktu Dhuha,Keagungan, Keindahan, Kekuatan dan Kekuasaan Mu,
limpahkanlah kepada hamba-hamba Mu yang saleh. Amin

November 28, 2011

Cari diri sendiri, dan buat perubahan!

Assalammualaikum.......

Cuba kau renung diri kau, siape kau sebenarnye? Siape kau dalam diri kau?

Kosong?

Selama hidup kat dunia nie, kau penah cari tak diri kau yang sebenar? Kau tawu ke kau jenis orang macam mane? Professional kah? Matang kah? Kebudak-budakkan kah? Atau blurr?

Google, thanx!

Orang cakap kalau nak tengok diri sendiri, kau pergi tengok kawan kau. Kalau kawan kau baik, kaki masjid, kaki study, kaki shopping macam tuh la kau. Kalau kawan kau kaki perempuan, kaki mabuk, kaki merokok, macam tuh la jugak kau.

Orang cakap lagi, kalau perempuan nak tengok diri dia macam mane, kau tengok mak kau macam mane. Bukan tengok rupa! Tapi relate dari segi akhlak. Means kalau kau jenis perempuan baik-baik, macam tuhla jugak mak kau. Kalau mak kau pandai masak, macam itu jugakla kau. Lelaki kalau nak carik calon isteri, try-try la tengok mak die cemane. Kalau mak die selalu masak sedap-sedap tuh, for sure punye anak die mesti pandai memasak jugak. Tapi......

My mum ustazah, but me? Hampeh!

Cube kau tengok pulak perempuan solehah, yang bertudung labuh, kawan-kawan diorang semua dari lingkungan diorang jugak. Then cube korang tengok perempuan kaki clubbing, sape kawan-kawan diorang? Same as them, rite?

Lelaki, cuba kau tengok lelaki yang merokok. Siapa kawan mereka? Kaki merokok jugak kan? Diorang bukan tak penah terase nak berhenti merokok, tapi takot nt kena pelece (sindir) dengan kawan-kawan sendiri jugak.

So, kalau terase diri tuh nak berubah, carilah kawan yang boleh mengajak kita kepada perubahan. Takkan kau nak maintain macam tu jer? Takkan kau nak maintan pergi kelab? Takkan kau nak maintain dedah sana dedah sini? Takkan kau nak maintain terlepas azan suboh? Kau engat kau dah cukup bagus ke?

Cari diri sendiri, dan buat perubahan!

P/s: Aku terengen nak transformasi diri pakai sarung kaki T_________T


No comments:

Post a Comment

Lots of Love for your comments. Thanx!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...